Mr NuFF

Friday, August 27, 2010

Roh di bulan Ramadhan

Untuk renungan kita bersama......



" Walau setinggi mana kasih sayangku, sesungguhnya Allah lebih berhak
menyayangimu, Damai lah engkau disana di bawah limpahan rahmat
dan kasih sayang-Nya, Sesungguhnya kami semua akan
menyusulmu di kemudian hari.. Al-Fatihah buat semua muslimin dan
muslimat yang telah pergi mendahului kita"



Roh di Bulan Ramadhan



Menurut satu hadith Rasulullah.. menceritakan apabila tiba
bulan Ramadhan, semua roh berkumpul di Luh Mahfuz
memohon kepada Allah S.W.T  untuk kembali ke bumi.
Ada roh yang dibenarkan pulang ke bumi dan ada yang
tidak dibenarkan.Roh yang dibenarkan pulang adalah
kerana amalan baik mereka semasa hayat mereka ataupun
ada penjamin-penjamin yang mendoakan mereka.
Manakala roh-roh yang tidak dibenarkan pulang disebabkan
kesalahan mereka semasa hayat mereka akan terus di penjara
di Luh Mahfuz.

Apabila roh dibenarkan pulang, perkara pertama yang mereka
lakukan adalah pergi ke tanah perkuburan untuk melihat
jasad mereka. Kemudian mereka akan pergi ke rumah anak2
mereka, orang yang mendapat harta pusaka mereka dan
ke rumah orang yang mendoakan mereka dengan harapan
orang yang mereka lawati itu memberi hadiah untuk bekalan
mereka.Perkara ini akan berlarutan sehinggalah tibanya
Hari Raya Aidilfitri.Pada saat ini mereka akan
mengucapkan selamat tinggal kepada jasad dan pulang
semula ke Luh Mahfuz dengan bekalan yang diberikan
oleh mereka2 yang masih hidup.

Di sini ustaz memberitahu hikmah adanya alam kubur.
Alam kubur membuktikan bahawa Allah itu Maha Penyayang.
Orang yang melakukan kesalahan semasa
hayatnya boleh dibantu dengan doa orang2 yang masih hidup.
Alangkah bahagianya jika seseorang yang telah meninggal
dunia masih mendapat bekalan dari orang-orang yang masih hidup.

Oleh itu wahai sahabatku, jangan biarkan orang-orang yang kita
sayang, yang mengadap Allah terlebih dulu daripada kita
sepi tanpa doa dan sedekah daripada kita. Sesungguhnya apabila
mati seseorang anak adam itu, terputus ia semua hal kecuali 3
perkara iaitu doa anak2 yang soleh, ilmu yang bermanfaat dan
sedekah amal jariah.

Thursday, August 26, 2010

Dangling Brooch

Dangling brooch - Swarovski
Interested ? Ctc me ...019 239 6519



Wednesday, August 25, 2010

Baju kurung cotton dewasa - manik ....

Kurung Pahang Cotton  bermanik 
Code : BKM 01
Size available : M
Price : RM 220 RM 200



 Kurung Pahang Cotton  Bermanik 
Code : BKM 02
Size available : M
Price : RM 220  RM 200

Kurung Pahang Cotton  Bermanik 
Code : BKM 03
Size available : S
Price : RM 220 RM 200

Kurung Pahang Cotton  Bermanik 
Code : BKM 04
Size available : L
Price : RM 220 RM 200

Kurung Pahang Cotton  Bermanik 
Code : BKM 05
Size available : M/ L / XL
Price : RM 220 RM 200

Kurung Pahang Cotton  Bermanik 
Code : BKM 06
Size available : M
Price : RM 220 RM 200

Kurung Pahang Cotton  Bermanik 
Code : BKM 07
Size available : M
Price : RM 220 RM 200

Kurung Pahang Cotton  Bermanik 
Code : BKM 08
Size available : M
Price : RM 220 RM 200

Saturday, August 21, 2010

Stock Clearance - Table mat / chairback

Code : TM 01
Table Mat / Chairback / Placemat pun boleh 
Price : Rm 7 /  6 pieces - Rm 30

Code : TM 02
Table Mat / Chairback / Placemat pun boleh 
Price : Rm 7 /  6 pieces - Rm 30
                                                                                 
Code : TM 03
Table Mat / Chairback / Placemat pun boleh 
Price : Rm 7 /  6 pieces - Rm 30

Code : TM 04
Table Mat / Chairback / Placemat pun boleh 
Price : Rm 7 /  6 pieces - Rm 30

Baju Kurung Kanak Kanak



Code : Bkk 01
Material : cotton
Price : Size 2 - 6 : Rm 39
size 8 - 12 : Rm 45
                        
Code : Bkk 02
Material : cotton
Price : Size 2 - 6 : Rm 39
size 8 - 12 : Rm 45

  
Code : Bkk 03
Material : cotton
Price : Size 2 - 6 : Rm 39
size 8 - 12 : Rm 45
   

Code : Bkk 04
Material : cotton
Price : Size 2 - 6 : Rm 39
size 8 - 12 : Rm 45
Code : Bkk 05
Material : cotton
Price : Size 2 - 6 : Rm 39
size 8 - 12 : Rm 45

Friday, August 20, 2010

Floor mat

                      Code : FM 01                
Size : 18' x 27 '
Price : Rm 38         
                                                                            

Tissue Holder

Code : TH 02
Tissue Holder
Price :  RM 35

Thursday, August 19, 2010

Rumah Amal Kasih Bestari

Masa nak pergi pasar malam  , Shida betul betul  pening kepala ....tengah memikirkan apalah  aktiviti untuk club  for this year ...ish ish betul betul ketandusan idea . Nak buat tournament bowling , department lain dah buat . Paintball pun dah sudah .Annual dinner ...tak kan lah pulak ...mesti hujung tahun .Dah hampir setengah tahun satu aktiviti pun tak ada  lagi .Dalam masa dok mencari idea shida terpandang satu banner ....
Yes yes ...dah dapat idea ...apa kata sempena menyambut bulan ramadhan  kita buat amal jariah , menolong kepada sesiapa yang memerlukan pertolongan . Shida pun menghubungi nombor yang tertera dan dapat
berhubung dengan Kak Wan isteri Ustaz Hamzah .

Salam ukhwah kami disambut oleh Kak Wan dengan tangan terbuka . Kak Wan kata tak kisah lah apa
jua sumbangan yang diberikan , Kak Wan terima . Sempena nak menyambut hari lebaran Kak Wan  prefer barang barang dan bahan untuk membuat kuih raya . Rumah kasih ada bakery dan mereka akan buat jualan amal sempena menyambut hari raya ..

Temu janji termetri , Shida dengan Boss Shida , committee members and ' the body guards ', telah ke rumah
amal kasih bestari . Dibawah ada info yang boleh di jadikan rujukan jika ada sesiapa yang nak menghubungi
Rumah Amal Kasih Bestari .

Anak anak di Rumah Amal Kasih Bestari seramai 30 orang melangkaui umur diantara 5 hingga ke 17 tahun . Di sini di tempatkan cuma anak anak yang masih bersekolah rendah dan yang bersekolah menengah mereka di tempat kan di asrama yang lain .

Pengetua: Ustaz Hamzah 
016 2516515
Jumlah pelajar: 30 orang
Alamat: No 1 Jalan Nova, U5/82 Subang Bestari 
Baju baju lama yang masih boleh di pakai ..
Baju kurung / t shirt / tudung / seluar

Tepung dan gula ..

Anak anak rumah kasih bestari sedang belajar ...
Berbual dengan pengetua ustaz hamzah ...

Penyerahan wang sumbangan ...

Syukur alhamdullillah . Banyak juga sumbangan yang kami dapat kumpulkan . Kepada penyumbang yang bermurah hati tu , Shida and committee members ucapkan ribuan terima kasih , muga anda diberkati Allah selalu ..

Dari Abu Hurairah RA, bahwa sesungguhnya Rasulullah SAW, telah bersabda : “Bila seorang hamba telah meninggal, segala amalnya terputus, kecuali tiga hal : amal jariyah, ilmu yang bermanfaat atau anak shalih yang mendo’akannya” (HR. Bukhari, dalam Adabul Mufrad).

Wednesday, August 18, 2010

Musibah bazaar Ramadhan - Amaran dari ALLAH

Terpanggil rasanya untuk berkongsi email yang di hantar oleh teman shida .
Marilah kita sama renungkan dan ambil ikhtibar darinya ..
 
MUSIBAH BAZAAR RAMADHAN ...AMARAN ALLAH 
 
from al-banjari online 2009 by radens albanjari
 
Bagi mereka yang berfikir, musibah yang meragut 3 nyawa dan 18 lain yang cedera itu sebenarnya AMARAN dari Allah swt. Mengapa penulis katakan itu satu AMARAN? 

Apa tidaknya..cuba tuan-tuan bayangkan seawal tengahari (dari pengalaman penulis memerhati) kelmarin bukankah jumaat, ketika ramai jamaah baru pulang dari mengerjakan solat jumaat, sudah kelihatan ramai pekerja(baca-mungkin peniaga) sudah mula sibuk memacak khemah dan mengatur barang jajaan. Laju benar mereka menyudahkan solat, apakah mereka hanya hadir ke masjid sekadar mendengar khutbahnya sahaja? 

Jika pun turut bersolat pasti tidak terjangkau akal untuk jadi sepantas itu. Mustahil secepat itu mereka sudah tegak berdiri ditapak bazaar? Maka disini penulis berani mengatakan adanya orang islam yang disibukkan dengan perniagaan itu TIDAK bersolat.

Baik, teruskan bersangka baik, tetapi melihat akan corak pakaian yang langsung tidak sesuai untuk bersolat jumaat,apakah kita kira mereka itu bersolat jumaat? Dengan seluar jeans yang koyak sana sini, t-shirt yang terpampang wajah2 artis, apakah ia sesuai? Yang perempuannya pulak ramai tidak memperdulikan soal aurat. 

Malah dari pengalaman penulis bersama peniaga-peniaga bazaar Ramadhan, ramai yang tidak mengerjakan solat Asar dan Maghrib. Begitu juga yang tidak berpuasa. Enteng saja mereka makan dan minum disitu. Tak percaya? Ambil masa dan perhatikan.

Maka tidak hairan, musibah yang berlaku di Melaka itu, adalah satu AMARAN dari murka Allah swt. Jika ditinjau ke bazaar Ramadhan yang disediakan oleh pihak PBT, tandas boleh pulak mereka sediakan..5 - 6 buah diletakkan, tetapi tidak untuk SURAU? Mungkin tapak surau(kontena yang diubahsuai boleh digunakan apa?) itu tidak penting agaknya.

Dari apa yang penulis baca, dan hadam dari peristiwa petaka itu, wajar semua pihak merenung diri dan muhasabahkan apa yang tidak kena sebenarnya. Kembali kepada Islam, dan jadilah peniaga yang sealim Abu Bakar. Wallahuaklam. Dibawah sebahagian foto yang dipaparkan untuk renungan kita bersama.











Kepada magsa yang terbunuh, sama-sama kita sedekahkan Alfatihah, dan kepada mereka yang terselamat dengan kecederaan, masa masih ada untuk untuk merenung diri dimana silapnya..kerana bala dan murka Allah swt, itu diturunkanNya tidak berpilih-pilih, jika turun bala, semua kena..baik manusia, binatang mahupun tumbuh-tumbuhan habis kena sapu !