Mr NuFF

Saturday, June 12, 2010

7Days 5Nites Istanbul - Free and Easy..


                                                              7days 5nites Istanbul


Istanbul. Dulu bila tengok filem Tiga Abdul ...Tiga Abdul ada mention ...Isketambola ...just wandering kat manalah Isketambola ...ha inilah dia ..Istanbul. These was my 2nd trip to Istanbul. Bawa ibubapa jalan jalan . Negeri orang putih mereka tak minat nak pergi  so bawalah ke negeri Isketambola ni .

Kami pergi in a group of 7 peoples . My officemate . Departure from KLIA at 0030 hrs and sampai kat Istanbul dalam pukul 6.30 pagi ...dah terang benderang . Waktu Malaysia pukul 1130 pagi . Malaysia ahead them 5 hrs . Kami stay di Sultanahmet Old Istanbul area. Hotel Sultanahmet . Nice hotel . Kecil aje hotel ni . Ada afew bilik .Walaupun kecil tapi agak mahal . yalah tempat tourist attraction . So mahal lah sikit . Hotel kat Istanbul semua pakai euro ...telan air liur sekejap . nasib baik currency turun 4.15 myr . Bila sampai sana kami tak boleh check in..too early ..check in pukul 12 tengahari , so kami letak beg kat store and kami jalan jalan and survey tempat tempat dia orang . Cuaca masa ni quite sejuk . Tak tahu berapa degree . Nasib baik ada bawa shawl kalau tidak terasa lah juga kesejukan nye .


Hotel Sultanahmet dekat sangat dengan blue mosque yang famous tu . Seberang jalan . kalau tengok gambar Shida , tu yang kat belakang tu adalah Blue Mosque .
Ini gambar kedua ibubapa shida . Sejuk juga masa tu . Kedai tak buka lagi mana nak cari jacket untuk bapa shida . kena lah tahan sejuk sikit .
Ha ...inilah bilik Shida . Room 204 , Triple bed . Shida shared bilik dengan officemate shida . Breakfast pula kat tingkat 4 . Open terrace resturant . Very nice view kat atas ni . Breakfast pukul 0830 pagi .Lambatnyee... perut dah berbunyi ...tak tahulah ape yang mereka serve .
Breakfast , biasalah western style . roti , kaya , telur rebus . tea , coffee dll ...very simple ...hai teringat nasi lemak masa ni ..apa nak buat . nanti bila balik kat Malaysia pulun habis habis .

So 2nd day ( Khamis ) , kami tak pergi mana . Just ronda ronda dekat area situ aje .. Tengok tengok and lihat lihat and compared price from 1 shop to another .

Petang kami pergi Spice Bazaar . Actually ada 2 bazaar yang famous kat sini . Grand bazaar and Spice bazaar . Grand bazar ni mahal sikit . more exclusive , yalah tempat tourist . Kalau pergi ikut tour memang depa akan di bawa ke Grand Bazar ni . Spice Bazar ni murah sikit lah . Crowded nya . Ramai local . Barang murah lagi and macam macam . Kami pergi lorong lorong belakang Spice Bazar , rupa nye ada banyak lagi kedai and guess what ...ada jual baju pengantin , lace , cader pengantin ..macam macam . patutlah lorong tu di panggil ...Nikah serkeci ...memang tempat jual untuk brg pengantin .
        Singgah untuk beli Shisha  and kepenatan selepas shopping di Nikah Sekerci near Spice Bazar

3rd Day  ( Jumaat )...kami pergi ke Hagia Shopia museum . Tak masuk pun ambil gambar kat luar...ramai sangat . 1st trip tu shida dah masuk ...so tak kisah lah . Hagia Shophia ni dulu asalnya church and bila pemerintahan Islam di jadikan masjid . Bila tukar pemerintahan and mereka nak jadikan church balik tak boleh . Kenapa tak boleh ? banyak kejadian yang berlaku bila nak transform masjid ke church . Pekerja ramai yang jatuh and meninggal dunia .Itulah kebesaran ALLAH . Di jaga rumah suci . Last last sekali dah tak boleh nak buat ape so mereka jadikan ia sebagai museum .



Belakang kat Hagia Sophia ni jalan ke Topkapi  Palace . Jalan kaki aje . Tak payah naik teksi atau tram . Apa ada kat topkapi palace ni ? oh ya entrance fee dia 20 TYL . Lebih kurang 41 myr duit kita seorang . pun  kami tak masuk . Shida dah masuk dulu masa 1st trip dulu . Actually its a museum . Dalam tu banyak peninggalan sejarah termasuk pedang Nabi , janggut Nabi and pintu kaabah yang asal . Penat berjalan kami singgah makan ice cream . Ha tu dia ice cream Istanbul nampak very tempting kan . Boleh campur campur flavour . Berapa harga ? 3 Tyl about 6.30 Myr ..mahal kan ....telan ajelah ...nak merasa ice cream dia .
                                                               YUMMYYYYY......

Petang , kami pergi ke Eminonu Station sebab nak naik Bosphorous cruise . Tram ni ambil depan hotel aje . 1.5 tyl . Kena beli token dulu baru boleh naik tram .Cruise ni time dia pukul 1430 hrs aje . 1 trip 1 hari . Kami ambil short circle trip 15tyl . Very nice view .  


4th day ( Sabtu ), kami pergi ke Miniaturk . Ape ada kat sini ? All the miniature of camii ( masjid ) and museum . Jauh , kena naik tram and turun di Station Kabatas ( Last station ) .  Lepas tu kena naik teksi pulak . Entrance fee ke miniaturk ni cuma 10 tyl about 11 myr .
                                                                                       



6th day ( Sunday ) ahah...mesti ada flea market kan . Kami pergi lah cari flea market ni .. penat tanya sana tanya sini sampai ke pukul 1 ptg . Tempat dah betul di Otakoy ( Station kabatas ) oleh kerana communication broke down bak cakap ayam dengan itek , so kami tak jumpa langsung . frustlah juga . Ingatkan nak tengok flea market mereka . Dah kerana penat kami terus balik coz perut pun dah menyanyi nyanyi . Nak tahu kami makan ape ? Hha ni dia .....
                                           1/2 bird ayam and nasi putih  ( 10 tyl = 21myr )

Mahal kan ! Kami share 2 orng satu pinggan . Banyak... 1/2 bird ayam . Rasa nya macam ayam percik cuma tak pedas aje . Tak ada sos . Nasib baik kami ada bawa Cili sos Aminah Hassan . Laju aje makan .
Alhamdullillah kenyang . Kami balik ke hotel and petang kami ke BLUE MOSQUE .


7th day ( Monday ) . Home sweet home . Flight departure at 1400 hrs so by 1100 dah kena pergi airport. Sempat bergambar depan hotel .

HOME SWEET HOME . Selamat tinggail Istanbul . Kalau ada sesiapa yang berminat nak pergi Istanbul and nak tahu more details about it , jangan malu contact shida . Insyallah shida akan tolong with all the info I have .
Dibawah other pictures yang shida ambil .
                                           Bergambar dengan abang polis ........

Wassalam .

1 comment:

  1. đi tới gia tộc khác cũng là một khách quý nhưng mà hắn lại tới Bạch Vân Sơn một lòng tu luyện, tuy nhiên từ khi đến đây tu vi không có bất kỳ tiến triển gì.

    - Nói càn, đại nhân nhà ta mà cũng có thể gọi là huynh đệ.

    Thác Ni Tư quát Trần Bưu.

    - Thác Ni Tư lui ra.

    Nhạc Thành bảo Thác Ni Tư lui xuống.
    đồng tâm
    game mu
    cho thuê phòng trọ
    cho thuê phòng trọ
    nhac san cuc manh
    tư vấn pháp luật qua điện thoại
    văn phòng luật
    số điện thoại tư vấn luật
    dịch vụ thành lập doanh nghiệp
    - Hẳn là không có vấn đề gì, chỉ là hiện tại ta không có thời gian để trị cho ngươi.

    Trần Bưu nghe được tiếng quát của Thác Ni Tư thì chú ý tơi hắn, tuy Thác Ni Tư và Khiếu Thiên Hổ, Tử Điện Mãng thu liễm khí tức nhưng Trần Bưu dù sao cũng là tứ phẩm luyện dược sư, có linh hồn cường đại cũng nhìn ra hai người này không phải là người bất phàm. Trần Bưu vô cùng nghi hoặc, những người này xem ra là tùy tùng của thanh niên kia, chẳng lẽ thanh niên kia chính là thiêu gia trong tộc hoặc môn phái nào đó, hay là người trong hoàng thất?

    - Thác Ni tư, chúng ta đi thôi.

    ReplyDelete